Vien 50 gados uzzināju, ka kartupeļus esmu cepusi nepareizi – kaimiņš / šefpavārs iemācīja knifiņus un tagad tie garšo daudz labāk

Varētu šķist, ka kartupeļu cepšana pannā ir pats vienkāršākais darbs virtuvē. Taču nesen sapratu – visu šo laiku esmu to darījis nepareizi.

Draugs, kurš ir īsts virtuves meistars, atklāja man pavisam citu skatījumu uz šo it kā pazīstamo ēdienu, daloties ar dažādiem padomiem un niansēm, par kurām iepriekš nebiju pat dzirdējis. Lai gan recepte ir vienkārša un sastāvdaļu nav daudz, patiesībā ļoti svarīgi ir smalkie aspekti un procesi, kas notiek cepšanas laikā – tieši tie nosaka galarezultātu.

 Lasi arī: Džūlija Vanga atklāj, kāpēc patiesībā aizgājušie radinieki parādās mūsu sapņos

Cepot uz pannas, kartupeļi veido zeltaini kraukšķīgu ārpusi, kas ir īpaši apetīti rosinoša. Šo garoziņu rada kartupeļos esošo cietes daļiņu karamelizēšanās augstas temperatūras ietekmē. Kamēr ārpuse kļūst kraukšķīga, kartupeļu iekšpuse saglabājas maiga un gaisīga, radot patīkamu tekstūru kontrastu katrā kumosā.

“Tas ir tik forši!”: mūziķis Intars Busulis atklāj, kā atradis kopīgu valodu ar savu sievasmāti

Iekārtojies ērti, tagad sniegšu tev dažus padomus, kas palīdzēs izcept tik garšīgus kartupeļus, ka visi mājinieki prasīs papildporciju. Tātad:

Kartupeļu sagriešanas veids

Kartupeļus var sagriezt sloksnēs, kvadrātos, apļos vai šķēlēs. Noteikti sagriez plāni. Ja  sagriezīsi rupji, kartupeļi apcepsies tikai no ārpuses. Rupji griezt var tikai tad, kad kartupeļus sautē.

 

Mazgāšana

Pirms sāc cept kartupeļus, aplej tos ar vēsu ūdeni, atstāj 10 minūtes un pēc tam rūpīgi noskalo, iespējams, vairākas reizes. Es to daru, lai noņemtu lieko cieti. Pateicoties tam, kartupeļi cepšanas laikā nepielīp pie pannas sieniņām.

Pēc mazgāšanas kartupeļus uz brīdi noliec malā, lai tie nedaudz nožūst – tad eļļa neizšļakstīsies.

Eļļas izvēle

Es parasti lietoju dezodorētu eļļu bez smaržas. Piemērota ir saulespuķu, olīvu, kukurūzas eļļa. Neiesaku cept sviestā. Būs garšīgāk, bet kartupeļi var piedegt. Ja tev patīk sviesta garša, vienkārši pievieno nelielu sviesta gabaliņu cepšanas laikā.

Sīpolu sagriešana

Es sīpolus parasti nelieku, bet viss ir atkarīgs no gaumes. Ja esi sīpolu cienītājs, droši pievieno tos. Sīpolus vislabāk sagriezt plānās strēmelītēs, tos var arī sarīvēt un pievienot kartupeļiem.

Nopļautā zāle: mans pieredzes stāsts, kā izmantot nopļauto zāli ar maksimālu labumu dārzā

Tomēr pats galvenasi triks un noslēpums ir pats cepšanas process, par kuru man pastāstīja sīkāk!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk